Luni seară am ajuns la Älmhult, un orășel de 9.000 locuitori din Suedia, acasă la IKEA cu ocazia prezentării anuale Democratic Design Days. Focusul anul acesta a fost pe sustenabilitate și în cadrul evenimentului de 2 zile au fost anunțate o serie de lucruri foarte mișto în zona aceasta, niste colaborări super interesante și un proiect de rethinking cities and living cu Space10, care pe mine m-a super impresionat.

Dincolo de CSR și business with purpose, IKEA integrează sustenabilitatea în direcțiile de business și lucrul acesta este foarte important pentru a face tranziția către o economie curată. Pentru asta nu ar trebui să avem nevoie de ONG-uri și filantropie, ci de companii care fac business responsabil, social și față de mediu. În loc să tot reparăm probleme, ar trebui să încercăm să nu le mai generăm, să trecem de la a fi mereu reactivi, la a deveni proactivi.

Cum arată un eveniment sustenabil

Fără printuri, fără PET-uri, fără waste și lucruri inutile. La înregistrare, am primit un recipient pentru apă și un recipient pentru cafea, existau câteva zone de unde puteam face refill, și o șacoșă designish magică care a făcut un om foarte fericit la întoarcere. Pentru agendă și acces la resurse, informații utile și locații, a existat o aplicație a evenimentului (finally, 2019), de unde primeam și notificări când se întâmplau lucruri sau când apăreau surprize. Well done, IKEA!

Democratic Design Days 2019

Viziunea IKEA este să creeze o viață de zi cu zi mai bună pentru cât mai mulţi oameni și alături de cele 5 Democratic Design Principles, sunt fundamentul a tot ceea ce face IKEA sau pregătește. La una dintre sesiunile de interviuri am aflat cum tot ce dezvoltă pleacă de la un Price Tag stabilit, de la care nu se abat și apoi trebuie să inoveze ca să obțină un produs care să respecte toate cele 5 principii:

  1. Formă – toate produsele trebuie să arate foarte bine
  2. Funcțiune – să fie utile și confortabile, să facă viața mai ușoară
  3. Calitate – să fie mai durabile decât competiția și mai durabile decât îți promit, ca să fii surprins
  4. Sustenabilitate – asta are o componentă de mediu, una socială și una de eficiență financiară, a reduce deșeurile la minim
  5. Cost Accesibil – nu ieftin, ci accesibil, chiar dacă este ultimul principiu, este de fapt factorul 0 întrucât inovația începe după ce au setat prețul la care trebuie să ajungă

Anunțurile au fost făcute în 2 sesiuni numite separate – Spotlights, în rest am participat la interviuri, la prezentări, teste, vr, muzeu și am putut vedea expuse produsele anunțate. Tot evenimentul a avut loc în mai multe clădiri și spații din zonă. Am ordonat anunțurile în funcție de teme și am mai adăugat câteva lucruri care erau anunțate, dar sunt încă noi.

Colaborări Anunțate

  • Sonos (boxe în corpuri de mobilier sau boxe ca suporți, se aud mega bine și la un super preț). Update: de la 1 iulie 2020 sunt disponibile și la IKEA România.
  • Ori – ROGNAN, mobilier robotizat care se deplasează – mega cool
  • UNYQ și Area Academy – scaune cu piese 3D special făcute pentru forma corpului gamerilor
  • Greyhound Original – spații mici, low budget, repurposing chestii
  • Adidas – cum să faci mai mult sport acasă, primele produse vor apărea în 2021
  • LEGO – gama BYGGLEK, pentru mai multă joacă acasă, aici nu au fost clari cu ce lansează, o să apară în 2020)
  • Claus Meyer, cofondatorul restaurantului Noma – mâncare mai sustenabilă, mai fresh în resturantele IKEA
  • Saint Heron – cum să aduci arta în casă, să combini arta și obiectele funcționale
  • Zandra Rhodes, designer britanic faimos – textile cu culori, paternuri. De-abia aștept, Zandra e fix în genul meu, haos.

Ce a lansat IKEA în zona de sustenabilitate la DDD2019

#IKEADDD2019 a fost o experiență mega faină și utilă, care dincolo de toate, m-a făcut mai optimist. Ce face IKEA și alte câteva companii similare, mari și axate pe inovație, funcționează ca exemplu de bune practice pentru alte companii mari, medii și mici.

#plastic

  • MUSSELBLOMMA – o colecție realizată parțial din plastic recuperat, care provine din Marea Mediterană. Lansarea pe piețele selectate va avea loc în 2019.
  • Poliester reciclat – ca parte din transformarea într-o afacere circulară, IKEA are ca scop înlocuirea tuturor produselor textile din poliester virgin cu poliester reciclat până în 2020.
  • O nouă colaborare cu Liga Mondială de Surf (WSL), un parteneriat în care IKEA și WSL vor colabora pentru un proiect de conștientizare cu privire la provocarea climatică și vor inspira acțiuni de reducere a poluării plastice în oceane.

#aer curat

  • în INTERIOR: Clima și aerul curat – IKEA se alătură Coaliției pentru Climă și Aer Curat (CCAC) inițiată de United Nations pentru a da mai departe ceea ce a învățat din inițiativa Better Air Now și a dezvolta soluții pentru arderea reziduurilor de culturi și reducerea poluării aerului. Până acum au dezvoltat niște draperii care purifică aerul GUNRID și acum lucrează la niște purificatoare mecanice. Bonus, aici găsiți un ghid [PDF] despre cum să respiri aer mai curat pas cu pas.
  • în EXTERIOR: FÖRÄNDRING – o colecție realizată din paie de orez, un reziduu care în mod tradițional este ars, acest lucru contribuind la poluarea locală a aerului. Lansarea va avea loc pe anumite piețe în toamna anului 2019.

#energie

  • SAMMANLÄNKAD – o colecție în colaborare cu Little Sun și fondatorul său, artistul Olafur Eliasson. Ambiția din spatele colecției este de a oferi instrumente pentru viața de zi cu zi, acolo unde energia regenerabilă contribuie la o viață mai bună și independentă.

#mâncare și urban farming

  • Chifteluțe alternative cu gust de carne, dar din proteină vegetală – dincolo de impactul direct, este important și impactul indirect. Tranziția către o alimentație fără carne este și sănătoasă, și amelioarează și încălzirea globală și este și fair față de animale
  • Urban Farming – noutăți despre colaborarea Tom Dixon prin care IKEA explorează soluții accesibile pentru a crește plante și legume acasă.

#orașe și locuire

  • The better living Project și Urban Village Project. În ultima perioadă m-am tot uitat la tot ceea ce înseamnă forefront innovation la nivel global în materie de orașe și locuire și până în acest moment singura companie unde se întâmplau chestii faine era Sidewalk Labs, subsidiară a Alphabet (Google) și face un mega proiect în Toronto, de tipul rethinking communities, în parteneriat public-privat. În sfârșit există ceva acum și în Europa și, cred eu, mai interesant: Urban Village Project. IKEA în parteneriat cu Space10 și EFFEKT Architects, a lansat the urbanvillage care este o inițiativă atât de tare, încât merită un articol separat. Este aproape tot ce speram să fie, unele chestii m-au luat prin surprindere (pozitiv) și în altele cred că e loc de mai bine, dar per total, e wow. Și mai este și colaborara cu Ikano Bostad în proiectul The better living.
  • RÅVAROR, colecție de 20 produse, flexibile, modulare, ce vor fi lansate în September 2020, pentru spații mici.

Versiunea în Engleză disponibilă aici.