Social Innovation Solutions (SIS) a  lansat un raportul 23 trends for 2023 (pe care-l puteți descărca gratuit până la 1 aprilie), in care au analizat peste 150 de resurse media internationale pentru a contura directiile si tendintele care ar putea marca acest an, pe parte de sustenabilitate, tehnologie, inovatie si nu numai.

Source; SIS 23 Trends for 2023

Raportul acesta îmi aduce aminte în contextul carpato-danubiano-pontic de raportul Future of Skills al World Economic Forum și frustrarea de fiecare dată când încerc să cuplez realitatea românească la provocările și oportunitățile globale.

Source; Twitter

Este posibil sau ne îmbătăm cu apă rece? Este smart să țintim foarte sus și să nu obținem nimic? Sau mai degrabă să ne uităm la lucruri mai mici cu șanse mai mari de reușită? România alocă cel mai mic buget din Uniunea Europeană pentru Cercetare și Dezvoltare, Romania este pe locul 47/79 la testele PISA la analfabetism funcțional, obținând cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani și pot continua mult cu statistici negative.  

Source; Eurostat

Și totuși...

Cu toate astea, România nu a fost niciodată în istorie într-o poziție mai bună. Să aibă acces la informație, la oportunități și să înceapă să găsească probleme la soluții (aproape) în același timp cu toate celelalte țări dezvoltare.

Dar care este driverul care ne scoate din cercul ăsta vicios? Nu mai cred în abordare de la vârf/centru și cred că singura șansă a României este în crearea unor mici insule de schimbare care se vor uni și vor crea un arhipeleag și un continent al României la care încă doar visăm.

Dincolo de statistici și oportunități, cred că cel mai mare risc al nostru, al românilor, este acela de a ne pierde speranța, de a nu avea o poveste inspirațională despre mâine, despre România și despre noi - o poveste care să ne unească în a crea acest viitor mai bun.

Citiți raportul, conectați-vă la oportunități și dați-i drumul la treabă. Există un întreg univers de posibilități dincolo de problemele locale și temporare, de care trebuie să ne pese, dar care nu trebuie să ne paralizeze.

"Shoot for the Moon.Even if you miss, you'll land among the stars"

Social Innovation Solutions (SIS): este o organizatie care are ca misiune sustinerea oamenilor si organizatiilor sa inteleaga transformarile viitorului si sa dezvolte solutii sustenabile de tehnologie, politici publice si antreprenoriale. Ofera consultanta pentru ONG-uri si corporatii in impact social si inovatie, programe educationale pentru tineri si conferinte ca Social Impact Award, Future Makers, Future Youth Summit sau Future Talks.